lauantai 30. maaliskuuta 2013

Kirjoituskilpailun 2. palkinto: Tuikku- lasin matkassa!


Tuikku- lasin matkassa !

Lasin raaka-aineena käytetään ainakin kvartsihiekkaa, soodaa ja kalkkikiveä. Kaikki raaka-aineet sulatetaan n.1500°C:ssa lasiuunin sisällä olevassa upokkaassa tai vannassa. Joidenkin raaka-aineiden sulamispiste on niin korkea, että ne ei sula vaan liukenee jo sulaneiden raaka-aineiden joukkoon. Lasimassan sulattamisessa on otettava myös huomioon, että monet lasin raaka-aineista ovat korkeissa lämpö-tiloissa haihtuvia. Tämän takia suositaan lyhyitä sulatusaikoja, jottei haihtuminen pääsisi vaikuttamaan lasin koostumukseen. Sulatuksen jälkeen, lasimassan lämpötila laskeutuu n.1000°C asteeseen. Lasimassan muokkausta ja työstöä seuraa jäähdyttäminen. 

Lasimassa pitää muokata oikeaan muotoon ja pitää laittaa jäähtymään. Erilaisissa laseissa tarvitaan erilaisia puhallus- keinoja. Nykyään kylläkin pullot ja hehkulamput valmistetaan koneellisesti puhaltamalla.
 

Punainen väri on vaikein tehdä, ja se on myös kallein väri laseissa, koska punaisen lasin tekemisessä käytetään kultaa.  Punainen väri on muutenkin vaikein väri tehdä, sillä jos lasi jää liian kylmäksi, väri vaihtuu keltaiseksi, ja jos se on liian kuuma niin se muuttuu lähemmäksi mustaa.
 Myöskin keltainen väri on hankalaa valmistaa, sillä lasin valmistuksessa voi tulla nopeasti virheitä, joka muuttaa värin hetkessä. 
Jos jostain löytyy rikkinäistä lasia, se pitäisi viedä lasinkeräykseen. Lasi kierrätetään, ensin se sulatetaan ja sitten sitä käytetään taas uusien esineiden valmistamiseen. 
T.U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti