lauantai 30. maaliskuuta 2013

Kirjoituskisan 3. palkinto: LASI


LASI
Lasin raakaineita on: Kvartsihiekka (puhtainta kvarsihiekkaa saa merenpohjasta), soodaa, natriumsilikaattia, kalsiumkarbonaattia, potaskaa, lyijymönjää ja lyijykristallia.Ne tulevat Iittalaan Minas Geraisin alueelta, Brasiliasta sekä Spruce Pine -nimisestä kaupungista Pohjois-Carolinasta Yhdysvalloissa. Kaikki raaka-aineet sulatetaan yhteen ja sitten ne puhalletaan palloiksi sellaisilla pitkillä putkilla ja jäähdytetään.Raaka-aineet voidaan jakaa viiteen eri luokkaan: lasinmuodostajat, liuottajat, stabilisaattorit, selkeyttäjät ja väriaineet. Lasinmuodostajat ovat tärkein osa lasia, ne muodostavat lasin verkkorakenteen. Piidioksidin lisäksi lasinmuodostajia ovat mm. boorioksidi  ja fosforioksidi.

Liuottajia lisätään raaka-aineseokseen eli mänkiin alentamaan sen sulamispistettä. Yleisimpiä liuottajia ovat alkalioksidit, kuten sooda Kalkkikivi on yksi yleisesti käytössä oleva stabilisaattori. Sen tehtävänä on tehdä lasista kemiallisesti kestävää. Jos lasin valmistuksessa käytetään esimerkiksi vain piidioksidia ja natriumkarbonaattia, syntyvä lasi liukenee veteen.
Mängin sulatuksen aikana siihen syntyy kaasukuplia. Lasin on kuitenkin oltava täysin kirkasta ennen työstöä.
Selkeyttäjät ovat aineita, jotka auttavat pääsemään kuplista eroon. Näitä ovat mm. arsenikki- ja antimonioksidit.

Väriaineilla saadaan lasi halutun väriseksi. Väriaineita ovat metallioksidit. Tarkemmin sanottuna 3d siirtymämetallien tai 4f maametallien oksidit. Lasin valmistuksessa voidaan käyttää myös jätelasimurskaa eli pinttiä. Pintin käyttö alentaa valmistukseen tarvittavaa lämpötilaa. Sen avulla saadaan vähennettyä myös valmistuksessa syntyviä päästöjä. Lasi on sulatettujen silikaattien jähmettyessä muodostunut amorfinen massa.
Lasi on haurasta, kovaa ja yleensä läpinäkyvää. Sulatetun silikaatin jäähtyessä atomit eivät enää palaudu kiteiseen muotoon, vaan jähmettynyt massa jää lasiksi.Tavallinen ikkunalasi läpäisee näkyvää valoa, mutta vain hieman ultraviolettisäteilyä. Lasi ei juurikaan johda sähköä sen jälkeen kun se on jähmettynyt, mutta ennen sitä kun se on vielä juoksevaa, se johtaa erittäin hyvin sähköä. Lasi ei myöskään johda erityisen hyvin lämpöä, minkä vuoksi se täytyy jäähdyttää hitaasti. Jos lasi jäähdytetään tai lämmitetään liian nopeasti, lämpötila sitoutuu epätasaisesti ja luo jännitystiloja. Vähäinenkin ulkopuolinen voima saattaa purkaa näitä jännityksiä, jolloin lasi pirstoutuu lähes räjähdysmäisesti. Tämän on saattanut moni huomata kaataessaan kuumaa tai kylmää nestettä juomalasiin joka on ollut lämpötilaltaan vastakkainen.
R.S.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti